Guide: Sådan bliver du bedre til at lave mad

Madlavning

Denne artikel er udarbejdet i samarbejde med de sider, der linkes til.

Som teenager begynder nogle af kravene derhjemme at ændre sig. Nu er det ikke nok blot at gå ud med skraldet, rydde op på dit værelse og tage af bordet. Nu begynder dine forældre måske at kræve, at du hjælper til med støvsugning, indkøb og madlavning. Især sidstnævnte kan være svær, hvis du aldrig har stået i køkkenet før med hovedansvaret for maden. Men fat mod – der er gode råd at hente. Læs med her på siden, hvor vi guider dig til, hvordan du bliver bedre til at lave mad.

Hav det rette udstyr, som gør madlavningen lettere

Der er ingen grund til at gøre processen svære end højst nødvendigt. Derfor gælder det om at have det rette køkkenudstyr til rådighed, som letter arbejdet. Der findes heldigvis masser af køkkendimser og -grej, der netop har til formål at gøre madlavningen nemmere. Her kan du f.eks. sørge for at have en mini foodprocessor til nem løghakning, en rund plastikdut til formning af bøffer og en riskoger til perfekt tilberedning af ris. Sørg for at købe en god riskoger – og bliv klogere på netop det i denne riskoger test.

Følg opskriften fra punkt til prikke

Når din mor eller far laver mad, er det langt fra sikkert, at de følger en opskrift. De har ingredienserne og måleforholdene på rygraden, og derfor får de også madlavningen til at se ekstrem nem ud. Her skal du dog huske på, at de har mange års erfaring. De har prøvet at lave mad i mindst 20 år. Da du ikke har denne erfaring, er det naivt at tro, at du kan det samme. Derfor er det ingen skam at følge en opskrift fra punkt til prikke – det er faktisk vejen frem til at blive en bedre kok. Brug kogebøgerne i bogreolen eller find spændende opskrifter på internettet.

Vær ikke nervøs for at krydre maden

En typisk fejl i køkkenet er, at kokken er nervøs for at krydre maden for meget. Er du sparsommelig med de forskellige krydderier, går det dog udover smagen af maden. Af denne grund skal du ikke være bange for at give den lidt ekstra med krydderierne. Det er også en god idé at afprøve ukendte og nye krydderier som andet end blot salt og peber. Her får du horisonten udvidet, og smagsløgene bliver udfordret på ny. Hvis maden er kalorielet, skal du især ikke være bange for at krydre maden. Utilstrækkelig krydret mad ved kalorielette retter er nemlig ret kedelige i smag.

Deltag i et madlavningskursus med venner

Den sidste mulighed for at blive bedre i køkkenet er ved at deltage i et madlavningskursus. Det lyder måske kedeligt, men det er faktisk rigtig sjovt – især hvis du tager dine venner med. Her får I masser af tips og gode råd af folk, der virkelig har forstand på madlavning. Der findes masser af kursustilbud, og derfor er der helt sikkert også et kursus i nærheden af dig. Måske du er heldig at finde et kursus, som er rettet mod unge. Her bliver det sikkert endnu sjovere at deltage.