Det er cool at være miljøbevidst

Miljøbevidsthed, bæredygtighed, Co2 udslip og en bedre fremtid er noget der har været på alles læber de sidste mange år, ja faktisk årtier efterhånden.

Men politikerne og alle de voksne kan kun gøre så meget – der skal nye kræfter til, og det er faktisk især ungdommen der efterhånden er forgængere når det kommer til at tænke grønt.

Flere og flere tænker grønt, både når det kommer til hvad der er med på madpakken, når den første bolig skal købes, når der handles på nettet, men også i hverdagen når der bruges shampoo og tøj.

Men hvad er bæredygtigt tøj egentlig? Og hvor kan du finde det? Det kan du blive klogere på her i artiklen, hvis du også vil være med til at gøre en forskel.

Kig efter mærkningsordningerne

Der findes efterhånden en del forskellige mærkningsordninger, der kan hjælpe dig med at være mere miljøbevidst, du kender sikkert, mærker som blomsten og svanen, som er to af de mest kendte miljømærker i Danmark.

Når det kommer til tøj, kan du bl.a. kigge efter GOTS og Organic Content standard.

Det er to miljømærker som stiller strenge krav, både til slutproduktet men også vejen dertil.

Tøj der har begge certifikater finder du f.eks. hos By Green Cotton.

Bæredygtighed er mere end bare brug af råvarer

Bæredygtigt tøj handler nemlig om meget mere end bare hvilke råvarer der er brugt. Så det vil sige at du ikke kun kan nøjes med at shoppe efter økologisk bomuld, eller andre bæredygtige materialer.

Du bør faktisk kigge efter tøj hvor hele processen fra start til slut har været igennem beslutningsprocesser der har mindsket det samlede Co2 aftryk.

Det vil altså sige, at det også er vigtigt hvilke kemikalier der er brugt under produktionen, hvordan disse bortskaffes, hvor langt råvarer og slutprodukt fragtes inden det når ud til dig som kunde, tøjets holdbarhed, levetid osv.

Socialt ansvar er sidste nye skud på stammen

For at få en bedre fremtid er det ikke længere nok at vi “bare” tager ansvar for miljøet. Vi skal også tage ansvar for hinanden, og for de vilkår vi byder naturen og de mennesker, som lever der.

Det vil sige at vi skal tage ansvar for ordentlige arbejdstider, ordentlige løn, gode levestandarder osv.

Det er også noget som en ansvarlig produktion af tøj er medspiller i, og derfor har de fleste virksomheder i dag også en CSR rapport, hvor du kan se deres fremtidige plan for at inddrage disse aspekter.