Nyhed! Tandlægen holder også åben efter du er fyldt 18 år

Ja, sandt at sige, er det næppe en overskrift, som kommer bag på de unge. Derfor kan man også undres over, at flere nye tal peger på, at de unge studerende ’pjækker’ fra tandlægen.

Årsagerne er typisk, at det i forvejen er dyrt at være studerende, og at de unge allerede har fine tænder.

Hellere nyt tøj end tandlæge

Ser man på årsagerne til fravalget af tandlægen hos de unge, er det særligt prisen, der er afgørende. Mange unge vælger ganske enkelt at prioritere nyt tøj eller oplevelser i studiekredsen over ’pligtopgaver’ som at besøge sin tandlæge til et rutinetjek.

Det skal samtidig ses i lyset af, at mange unge er af den overbevisning, at deres tænder allerede er sunde, hvilket før det fuldt ud legitimt at spare pengene.

Den ekstra udgift hos tandlægen lyder ofte ikke på mere end mellem 3-400 kroner for et rutinemæssigt eftersyn inklusiv en omgang tandrensning. Det beløb kan dog synes af meget mere, når det fjernes fra en månedlig SU.

Det kan være risikabelt at skippe tandlægen

Når man som ung fravælger tandlægen, kan det opfattes som ret uskyldigt. Men gør man det gentagne gange, betyder det, der kan gå langt imellem besøgende hos sin tandlæge.

Det betyder også, at tandlægen ikke har mulighed for at følge udviklingen på nært hold. Ofte er det nemlig i disse tilfælde, at tandlægen har mulighed for at fjerne huller fra tænderne, rådgive i forhold tul dårlige vaner som højt sikkerindtag eller for hårdt brug af tandbørsten samt meget mere.

Det mærker man måske ikke, mens man netop er studerende, men det kan et ubehandlet hul, begyndende parodontose etc. kan få større konsekvenser senere i livet.

Rådet er klart: Husk din tandlæge!

Rådet fra vores lokale tandlæge i Odense er klart: Husk tandlægetjekket. For mange vil der være tale om kun ét årligt besøg, men dette giver altså tandlægen mulighed for at tilse, rense og vejlede.

Det handler i høj grad om at huske tændernes store betydning for vores ve og vel, samt at etablere gode vaner for voksenlivet. Tandlægen er nemlig ikke noget, som forsvinder, blot fordi man er fyldt 18 år og der bliver tale om egenbetaling.