Hvad kan jeg vælge efter 9. klasse?

Det kan være overvældende at skulle træffe en beslutning i forhold til, hvad du skal efter 9. klasse. Der findes så mange forskellige valgmuligheder, så det kan være svært at finde frem til den bedste løsning for dig. Derfor bør du tænke godt og grundigt over, hvad du mener er det rette valg for dig. 

Derudover kan det være en god idé at snakke med dine forældre, da de kan lytte til dig og give dig gode råd. Læs med videre og lær mere om nogle af dine muligheder efter 9. klasse.

3-årig gymnasial uddannelse

Først og fremmest kan du vælge en 3-årig gymnasial uddannelse. Her er der tale om en boglig ungdomsuddannelse, og du kan efterfølgende tage en videregående uddannelse. Det kan eksempelvis være en STX eller en HHX.

10. klasse

Hvis du ikke føler, at du har mod på en ungdomsuddannelse endnu, kan du starte med at tage en 10. klasse i dit lokalområde. Ydermere kan du vælge at tage en 10. klasse på en efterskole, hvis du ønsker det. Det kan blandt andet være en efterskole idræt, hvis du interesserer dig for netop dette område. Du kan finde en efterskole i nærheden af din bopæl eller i den anden ende af landet.

Erhvervsuddannelse

En anden mulighed er en erhvervsuddannelse. Der findes rigtig mange erhvervsuddannelser, som du kan prøve at tage et kig på. Alle disse erhvervsuddannelser har en ting til fælles. Og det er, at du vil blive faglært, når uddannelsen er færdig. Det betyder, at du kan få et job inden for det specifikke fag efter endt uddannelse.