
Højre vigepligt er en af de mest grundlæggende trafikregler, som alle bilister skal kende. Det er dog ikke uden grund, at højrevigepligt kan virke lidt forvirrende for nogle. Derfor har vi lavet denne guide til højre vigepligt, så du kan undgå uheld på vejen.
Vigepligt – Hvem skal holde for hvem?
Vigepligt i trafikken er altafgørende for at undgå uheld; det er nemlig reglerne for, hvem der skal holde for hvem, og højre vigepligt er en af de regler, du skal være opmærksom på, når du kører bil. Vi hjælper dig med at forstå højre vigepligt og fortæller dig, hvornår du skal give plads til andre biler.
Højre vigepligt – Forkørselsret til trafik fra din højre side
Selvom det ligger i navnet, har mange (også erfarne) bilister svært ved at huske, hvad højre vigepligt betyder. Vigepligten er afgørende, når du på den ene eller anden måde skal krydse andre trafikanter. Højre vigepligt betyder, at du skal vige (holde tilbage) for trafik fra din højre side.
Højre vigepligt gælder alle de steder, hvor der ikke er ubetinget vigepligt (mere om ubetinget vigepligt længere nede). Højre vigepligt findes hovedsageligt i områder med let trafik og lave hastigheder som parkeringspladser eller villakvarterer.
Ubetinget vigepligt – Hold tilbage ved hajtænderne
Ubetinget vigepligt findes i stort set alle kryds, og den giver typisk forkørselsret til den mest trafikerede vej. Ubetinget vigepligt betyder, at du altid skal holde tilbage (vige) for al trafik fra begge sider.
Du har ubetinget vigepligt hvis:
- færdselstavler indikerer det
- du kører ud fra en parkeringsplads
- du kører ud fra en tankstation eller lignende
- du kører ud fra et grundstykke eller en ejendom
- du kører ud fra en gågade
- du kører ud fra et lege- eller opholdsområde
- du kører ud fra tydeligt underordnet vej (fx markvej og sti)
- du kører over en cykelsti, et fortov eller lignende
- du kører over anden belægning som brosten, fliser eller græs